Кадър: Bulgaria ON AirИма определени изисквания и стандарти за безопасност. Съпоставянето на конкретните

...
Кадър: Bulgaria ON AirИма определени изисквания и стандарти за безопасност. Съпоставянето на конкретните
Коментари Харесай

Шефът на КЗП Димитър Маргаритов: Усилията ни са насочени към недопускането на опасни стоки на пазара

Кадър:   Bulgaria ON Air

Има определени изисквания и стандарти за сигурност. Съпоставянето на съответните артикули с тези изисквания – най-често това се прави в специфични изпитвателни лаборатории, посочва минусите и несъответствията им . Отделно от това има условия при импорт и при продажба продуктите да бъдат придружавани от документи и документи с информация за типа и произхода на материалите, асемблирането на дадените артикули и така нататък Ако нашите инспекции открият липса на тези документи, имаме съображение да се съмняваме, че това са  рискови артикули .

Това изясни ръководителят на  Комисията за отбрана на потребителите (КЗП)  Димитър Маргаритов  в предаването „ Директно ” по телевизия  Bulgaria ON Air , поканен да  обясни и разяснява главните права на жителите при покупки на друг вид артикули .

Той акцентира, че  Комисията слага акцент върху предварителната защита и нейните старания са ориентирани към  попречване разпространяването на пазара на рискови артикули , като задачата е те да бъдат  арестувани още на границите . По думите му с помощта на двустранно подписана директива за взаимоотношение с  Агенция „ Митници ”  контролният орган успява  да не допусне въобще навлизането на пазара на голямата част от стоките, за които се открива, че са рискови . „ Такива, които въпреки всичко са стигнали до комерсиалната мрежа, ги  изтегляме забраняваме  тяхната продажба и се налагат  наказания ”, допълни  Маргаритов .

Дрехите за деца  може да имат  дълги връзки , които при окачане за предмети или транспортни средства да провокират рискове от задушаване или други контузии. Може да имат  дребни частици , които елементарно да се откъснат и да бъдат погълнати. Т.нар.  артикули, имитиращи храни  от пластмаса или стиропор също могат да се срещнат на пазара и при избрани условия да доведат до опасности за произшествия, най-много във връзка с децата ”, даде образци ръководителят на КЗП.

В студиото на „ Директно ”  Димитър Маргаритов  посочи, че има  европейска система за обявяване съществуването на рискови артикули, която се нарича  RAPEX . По нея институциите обменят информация за всички открити на пазарите на другите страни членки рискови артикули, а България е една от най-активните страни по системата.

На въпрос на водещия  могат ли потребителите да познаят рисковите артикули Маргаритов  отговори, че те  по-скоро биха могли да се усъмнят  и  да подадат сигнал  към КЗП, което обаче не се случва изключително постоянно. Когато Комисията открива съществуването на рискови артикули, нормално е при плануваните инспекции по това направление или по обменената информация от Агенция „ Митници ” и по системата RAPEX. „ Всеки консуматор, който желае да увеличи информираността си по отношение на това кои са най-често срещаните рискови артикули, какви са рисковете при тях, може да посети поддържания на уеб страницата ни специфичен указател на неразрешените артикули у нас и в Европа ”, добави ръководителят на КЗП.

Понякога става дума не за рискови артикули, а за  дефектни . В тези случаи измежду по-често срещаните нарушавания е  търговците да препращат потребителите към сервизите , с които непосредствено да реализират връзка. „ Това не може да бъде по този начин, защото законодателят преди всичко е дал  – защото договорката се реализира сред потребителя и търговеца –  търговецът да поеме отговорността за дефектите, които са настъпили в гаранционния период . Той към този момент какви взаимоотношения има с тези, които поправят стоката – това е негов въпрос ”, направи значимо уточнение  Маргаритов . Той добави също, че предявяването на претенция пред търговец с верига от обекти, може да стане на всички места, а не безусловно там, откъдето е била закупена стоката.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР